Składniki mokre:
Składniki suche:
do składników suchych dodajemy ulubione dodatki smakowe około 1 szklanki:
Moje ulubione połączenia to:
Sposób przygotowania:
1)Składniki mokre wymieszać tak żeby dokładnie rozbić jajka.
2) Składniki suche wymieszać tak żeby pokryć dodatki smakowe mąką i równo rozprowadzić
3)Wlać mokre do suchych i wymieszać drewnianą łyżką, niespecjalnie dokładnie, mogą zostać niewielkie grudki.
Wykładać łyżką lub łyżką do lodów do formy na mufinki wyłożonej papierowymi lub silikonowymi papilotkami.
do ok. 3/4 wysokości.
Piec 15, 20 min w około 200 stopniach, piekarnik góra – dół. Lub 170 stopni z termoobiegiem, aż ładnie się zarumienią.
Przykładowe mufinki :
Z karmelizowanym rabarbarem i marcepanem:
100 g. marcepanu posiekać wrzucić do suchych składników, 3 laski rabarbaru oczyścić, pokroić na drobne kawałki, połowę wrzucić do suchych składników, drugą karmelizować w cukrze:
( około szklanki cukru wysypać na suchą patelnię, poczekać aż zacznie się topić NIE MIESZAĆ! NIE DOTYKAĆ KARMELU A NIEDAJ BOŻE NIE PRÓBOWAĆ! bo jest strasznie gorący, na cukier wyrzucić rabarbar, zamieszać gotować 4 minuty, wlać do wymieszanych składników mokrych.
resztę przygotować jak w przepisie podstawowym.
Śliwkowe z gorzką czekoladą i cynamonem:
Do nich użyłam mąki razowej 2000 na pół z mąką pszenną.
Zamiast mleka jako płynu użyłam kompotu śliwkowego.
Około szklanki posiekanych śliwek i łyżeczkę cynamonu oraz pół gorzkiej czekolady, dodałam do suchych składników.
Reszta jak w przepisie podstawowym: czyli suche składniki mieszamy z mokrymi, potem do papilotek i pieczemy!!!
Smacznego!!!
1 Comment
Zrobiłam muffiny ze śliwkami czekolada i na życzenie córki bananem. Wyszly pyszne. Wyszlo 12 szt i mala podłużna blaszka. Polecam.