Błyskawiczne Muffiny przepyszne

Kaszanka z gruszką Kick
22 sierpnia, 2016
Szpinak na karmelizowanej cebuli z rozmarynem i gorgonzolą
12 września, 2016

 

 

Składniki mokre:

  • 125 g masła ( roztopić)
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko

Składniki suche:

  • 2 szklanki mąki ( pszenna lub orkiszowa ,razowa pół na pół z pszenną)
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • ½ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ płaskiej łyżeczki sody

 

do składników suchych dodajemy ulubione dodatki smakowe około 1 szklanki:

Moje ulubione połączenia to:

  • Jabłko-cynamon
  • Śliwka- gorzka czekolada- cynamon
  • Gruszka – imbir suszony (2 łyżeczki)
  • Czekolada gorzka – 3 łyżki kakao (macie w tedy muffiny podwójnie czekoladowe)
  • Szafran- siekane krówki
  • Skórka z cytryny – sok z cytryny
  • Biała czekolada-maliny
  • Truskawki
  • Jagoda – cukier muscavado

 Sposób przygotowania:

 

1)Składniki mokre wymieszać tak żeby dokładnie rozbić jajka.

2) Składniki suche wymieszać tak żeby pokryć dodatki smakowe mąką i równo rozprowadzić

3)Wlać mokre do suchych i wymieszać drewnianą łyżką, niespecjalnie dokładnie, mogą zostać niewielkie grudki.

Wykładać łyżką lub łyżką do lodów  do formy na mufinki wyłożonej papierowymi lub silikonowymi papilotkami.

do ok. 3/4 wysokości.

Piec 15, 20 min w około 200 stopniach, piekarnik góra – dół. Lub 170 stopni z termoobiegiem, aż ładnie się zarumienią.

 

 

Przykładowe mufinki :

Z karmelizowanym rabarbarem i marcepanem:

100 g. marcepanu posiekać wrzucić do suchych składników, 3 laski rabarbaru oczyścić, pokroić na drobne kawałki, połowę wrzucić do suchych składników, drugą karmelizować w cukrze:

( około szklanki cukru wysypać na suchą patelnię, poczekać aż zacznie się topić NIE MIESZAĆ! NIE DOTYKAĆ KARMELU A NIEDAJ BOŻE NIE PRÓBOWAĆ! bo jest strasznie gorący, na cukier wyrzucić rabarbar, zamieszać gotować 4 minuty, wlać do wymieszanych składników mokrych.

resztę przygotować jak w przepisie podstawowym.

 

Śliwkowe z gorzką czekoladą i cynamonem:

Do nich użyłam mąki razowej 2000 na pół z mąką pszenną.

Zamiast mleka jako płynu użyłam kompotu śliwkowego.

Około szklanki posiekanych śliwek i łyżeczkę cynamonu oraz pół gorzkiej czekolady, dodałam do suchych składników.

Reszta jak w przepisie podstawowym: czyli suche składniki mieszamy z mokrymi, potem do papilotek i pieczemy!!!

 

 

 

Smacznego!!!

1 Comment

  1. edit pisze:

    Zrobiłam muffiny ze śliwkami czekolada i na życzenie córki bananem. Wyszly pyszne. Wyszlo 12 szt i mala podłużna blaszka. Polecam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *