Ciasto marchewkowe z karmelowo-pomarańczową polewą.

Makaron z królikiem i suszonymi pomidorami
13 września, 2016
Omlet z boczkiem, szpinakiem i świeżo tartym chrzanem
24 października, 2016

Dziś o pysznym, wilgotnym  (dzięki brzoskwini i powidłom) i sycącym cieście marchewkowym. Ciasto to ma kilka mocnych atutów. Jest pożywne – zawiera razową mąkę i orzechy; zdrowe – dzięki kurkumie znanej ze swoich cudownych właściwości przeciwwirusowych i przeciwzapalnych oraz cynamonowi, który poprawia dopływ krwi do mózgu, dzięki czemu między innymi lepiej zapamiętujemy. W rezultacie ciasto to doskonałe nadaje się jako drugie śniadanie do szkoły.

To że jest przy okazji pyszne, musicie się przekonać sami!!!

 

Składniki:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 3 łyżki mąki razowej typ 2000
  • 2 łyżki mąki pszennej lub orkiszowej białej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • szklanka oleju rzepakowego, lub kokosowego
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • szczypta szafranu
  • 400 gram marchewki (obranej i umytej)
  • 1 brzoskwinia (wypestkowana i obrana ze skórki)
  • 4 łyżki dobrego (nie słodzonego) powidła ze śliwek lub brzoskwiń
  • 4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • szklanka posiekanych orzechów włoskich

Karmel pomarańczowy:

  • szklanka cukru trzcinowego
  • pół szklanki kandyzowanej skórki z cytryny
  • 1/3 szklanki wody

 

Sposób przygotowania:

Marchewkę i brzoskwinię zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

Jajka ubić z cukrem na biały puch, następnie (ucierając dalej) dodać do nich olej.

Mąkę połączyć z solą, sodą, proszkiem do pieczenia oraz przyprawami i bakaliami.

Składniki suche dodać do jajek z olejem, następnie całość połączyć ze startą marchewką, brzoskwinią i powidłem śliwkowym.

Blachę (albo tortownicę o średnicy 28 cm albo prostokątną blachę o wymiarach  zbliżonych do 26/34 cm ) wysmarować dokładnie olejem, wylać na nią ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, około 45 minut, lub do *”suchego patyczka”

 

Pomarańczowy karmel:

Mniej więcej na 5 minut przed końcem pieczenia ciasta zabieramy się za karmel.

Cukier wsypać do garnka, gdy zacznie się rozpuszczać dodać skórkę pomarańczową i małymi partiami wodę, mieszając drewnianą łyżką aż cukier się rozpuści.

Pamiętajcie !!!!żeby nigdy nie dotykać i nie próbować gorącego karmelu, bo można się strasznie poparzyć.

Po wyciągnięciu ciasta, na jeszcze gorące, wylewamy łyżką i równomiernie rozprowadzamy po całości pomarańczowy karmel.

Ciasto koniecznie zostawiamy do wystudzenia i dopiero potem kroimy.

 

* często używane podczas pieczenia ciast sformułowanie „suchy patyczek” oznacza nic innego,  jak wbity w środek ciasta właśnie patyczek do szaszłyków (zapałkę lub wykałaczkę), który po wyjęciu z ciasta ma być suchy. Jeżeli na patyczku zostają przyklejone fragmenty ciasta, to znak że nie jest jeszcze gotowe.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *