Omlet z boczkiem, szpinakiem i świeżo tartym chrzanem

Ciasto marchewkowe z karmelowo-pomarańczową polewą.
16 września, 2016
Szarlotka lub śliwkotta
14 listopada, 2016

 

Składniki:

  • 4 jajka
  • garść świeżego szpinaku
  • 3 plastry surowego, wędzonego boczku
  • 2 grube plastry żółtego sera, wyraźnego w smaku (ja użyłam czedara )
  • około 3 cm kawałek korzenia chrzanu
  • sól pieprz do smaku

 

Jajka roztrzepać tak aby połączyć żółtko z białkiem, masa nie musi być jednorodna.

Boczek pokroić w dość drobną kostkę, chwile podsmażyć, na rozgrzanej patelni tak aby się zrumienił.

Dodać grubo prze siekane liście szpinaku i połowę startego na tarce chrzanu, podsmażyć około 1 minuty i wylać  równomiernie na całej patelni jajka, posypać pokrojonym w kostkę serem.

Przykryć patelnię pokrywką i odczekać chwile aż jajka się zetną.

Omlet podajemy złożony na pół i posypany startym chrzanem, oraz świeżym pieczywem.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *