Pasta sezamowa Tahina lub Tahini
Można kupić gotową ale po co? skoro jest banalna w przygotowaniu, a ponadto powstaje z tego co macie zapewne w swoich szufladach czyli z sezamu i oleju (ja używam rzepakowego).
Około 1/3 szklanki sezamu prażę na suchej patelni, często dodaję do prażenia kmin rzymski, bo mimo że nie ma go w klasycznym przepisie to właśnie tak lubię. Ponadto kumin genialnie podbija smak HUMUSU do którego najczęściej używam tej sezamowej pasty. Uprażony na złoto sezam miksuję w wąskim i wysokim naczyniu na gładką masę z dodatkiem kilku łyżek oleju rzepakowego i szczypty soli, trwa to chwilę ale nie zniechęcajcie się, bo warto. Możemy ją przechowywać w zamknięty słoiczku około tygodnia w lodówce.
Poza Humusem możemy jej używać jak bazy do sosów sałatkowych, curry i innych dań orientalnych.