Tahini

Jesienne indyjskie curry z dynią i domowymi chlebkami nan i aromatycznym ryżem.
21 września, 2017
Humus
22 września, 2017

Pasta sezamowa Tahina lub Tahini 

Można kupić gotową ale po co? skoro  jest banalna w przygotowaniu, a ponadto powstaje z tego co macie zapewne w swoich szufladach czyli z sezamu i oleju (ja używam rzepakowego).

Około 1/3 szklanki sezamu prażę na suchej patelni, często dodaję do prażenia kmin rzymski, bo mimo że nie ma go w klasycznym przepisie to właśnie tak lubię. Ponadto kumin genialnie podbija smak HUMUSU do którego najczęściej używam tej sezamowej pasty. Uprażony na złoto sezam miksuję w wąskim i wysokim naczyniu na gładką masę z dodatkiem kilku łyżek oleju rzepakowego i szczypty soli, trwa to chwilę ale nie zniechęcajcie się, bo warto. Możemy ją przechowywać w zamknięty słoiczku około tygodnia w lodówce.

Poza Humusem możemy jej używać jak bazy do sosów sałatkowych, curry i innych dań orientalnych.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *