15 minutowe kurcze pieczone

No dobra w 15 minut to ono się nie upiecze, ale tyle potrzebujecie żeby przygotować obiad. Potem godzina w  piekarniku a dla was masa czasu na pyszną herbatkę z cytryną, albo godzinę jogi czy co tam lubicie…

danie dla 4 głodnych i dużo jedzących, lub 6 osób

czas przygotowania 15 minut

czas pieczenia 1,20

Składniki:

  • szczęśliwy kurczak z wolnego wybiegu (ok, kiedyś szczęśliwy ;-))
  • 5 cebul
  • główka czosnku
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka w proszku
  • tymianek
  • 6 dużych ziemniaków
  • oliwa
  • 6 pomarańczowych pomidorów lub lima ( ważne żeby miały zwarty suchy miąższ)
  1. Cebule obieram i kroję w  grube plastry.
  2. Wykładam  je na  wysmarowaną olejem, głęboką brytfankę, razem z porozrywanym, nie obranym czosnkiem, i gałązkami rozmarynu (czosnek lekko rozgniatam dłonią lub obróconym na płasko nożem, żeby uwolnił swój cudowny aromat).
  3. Kurczaka rozcinam nożycami do drobiu, wzdłuż mostka (dzięki temu skracam czas pieczenia), rozkładam na płasko i nacieram solą, pieprzem, papryką i suszonym tymiankiem, z obu stron.
  4. Ziemniaki obieram kroję  na ćwiartki, polewam oliwą i posypuję tymi samymi przyprawami którymi natarłam kurczaka,  mieszam rękami żeby je obtoczyć dokładnie.
  5. Na cebulę, czosnek i rozmaryn kładę natartego ziołami kurczaka, obok układam ziemniaki, pomidory (możecie je zastąpić papryką, cukinią, dynią…)
  6. Całość skrapiam oliwą
  7. Zawijam szczelnie folią aluminiową
  8. Piekę w rozgrzanym wcześniej piekarniku około godziny w 220 stopniach, po tym czasie ściągam folię i piekę kolejne 15 – 20 minut z funkcją termoobieg w temperaturze 200 stopni Celsjusza, żeby zarumienić skórkę.

Gotowe!!! prawda że przepis jest banalnie prosty?

Danie możecie przygotować poprzedniego dnia wieczorem i podgrzać po przyjściu do domu.

Smacznego!

Print Friendly

, , , ,

  1. Leave a Comment

Dodaj komentarz