Szybkie bułeczki na śniadanie

Ciasto pierogowe
5 października, 2014
Zupa pomidorowo-jabłkowa mojej mamy
11 października, 2014

IMG_4213

W niedzielę rano, zanim poskładaliśmy myśli, i za nim dzieci dopiły kakao, zrobiły się bułki, prawie same…. Z moją niewielką pomocą i dzięki ciężkiej pracy malaksera oraz piekarnika ;-).

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 5 dkg drożdży suchych
  • lub 5 dkg drożdży świeżych które trzeba zasypać łyżeczką cukru i  rozpuścić w 0,5 szklanki letniego mleka.
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 2 łyżki otrębów pszennych
  • 1 łyżka kminku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru, jeżeli używaliście drożdży suchych
  • 1 szklanka letniej wody
  • 0,5 szklanki mleka jeżeli używaliście drożdży suchych.

Sypkie składniki wsypać do malaksera, z końcówką do wyrabiania ciasta (hak), zamieszać, dodać wodę i mleko, wyrabiać około 5 min. Można to samo zrobić w misce i wyrabiać na stolnicy, aż ciasto będzie elastyczne ( gdy wgnieciemy ciasto palcem,  będzie wracało na swoje miejsce).

Warto wiedzieć, że przed wyłożeniem ciasta drożdżowego na stolnicę dobrze jest nasmarować ręce oliwą. Nie będzie nam się wtedy ono nie kleiło do rąk.

Z gotowego ciasta formujemy małe bułeczki ( można uformować z ciasta wałek i odcinać niewielkie kawałki nożem), a następnie  układamy na wysmarowanej olejem blaszce, zostawiając miedzy nimi spore przerwy, ponieważ urosną. Posypujemy z wierzchu siemieniem lnianym.

IMG_4206

Wstawiamy do piernika nagrzanego do 50 stopni, na około 10-15 min. Przyśpieszamy tym samym proces wyrastania. Po wyrośnięciu wyglądają tak:

IMG_4208

Podkręcamy temperaturę do 190 stopni, pieczemy około 30 min. Sprawdzamy po 20 minutach, żeby ich nie przypalić.

Zjadamy, najlepiej ciepłe! Dzieciaki je uwielbiają.

I jak, było warto?

1 Comment

  1. Jola pisze:

    Moi mężczyźni je uwielbiaja!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *