Kaszanka z gruszką Kick

Bułki pszenno- żytnie
22 lutego, 2016
Błyskawiczne Muffiny przepyszne
6 września, 2016

IMG_9911

 

Dzisiaj trochę nie modnie czyli kaszanka w roli głównej.
Podkręciłam ją karmelizowaną na ostro gruszką z szafranem i chili.

Jako dodatek podałam grillowaną bagietkę.

W komentarzach na blogu pojawiło się określenie że to Kaszanka Revisite 🙂

 

Składniki:

  • 3 dobrej jakości kaszanki
  • 2 cebule
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 3 gruszki
  • łyżka masła
  • 1/3 łyżeczki szafranu
  • szczypta chilli w płatkach
  • sól,i grubo mielony pieprz
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego lub miodu
  • 1/3 szklanki białego wina lub  ostatecznie wody

Rozgrzewamy lekko patelnię, na oleju rzepakowym podsmażamy drobno posiekaną cebulkę aż będzie złota.

W tym czasie obieramy kaszankę z błonki, kroimy ją na plasterki i dokładamy na patelnię, do ze złoconej cebuli.

(Ja kaszankę rozdrabniam na patelni widelcem bo tak  najszybciej pozbawić ją grudek).

Potem podsmażamy aż do momentu kiedy zacznie się robić czarna i chrupiąca.

Przed podaniem posypujemy całość połową posiekanej natki pietruszki.

W między czasie, na drugiej patelni, przygotowujemy gruszki.

Obieramy je i wyjmujemy gniazda nasienne.

Kroimy na ćwiartki.

Na rozgrzaną patelnię wykładamy owoce, i jak puszczą sok dodajemy dwie łyżki masła oraz przyprawy a na koniec cukier trzcinowy lub miód i białe wino.

Całość trzeba odparować około 1 minuty.

Przykryć, a następnie dusić jeszcze około 2 minut.

Przed podaniem gruszkę posypać natką pietruszki.

 

Kaszankę serwujemy z grzankami z białego pieczywa.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *