Chleb z nasion

Polędwiczki wieprzowe i grillowane pomidory
26 listopada, 2014
Zapiekany camembert z paluszkami grissini
1 grudnia, 2014

IMG_4586.JPG

Brzmi niewiarygodnie? A jednak!

Chleb bez mąki, drożdży. Ba, nawet bez wody, a przy tym jest pyszny i bardzo zdrowy.

Kolejny raz napiszę, że robi się w moment, prawie sam. Nie ma wymówek, jeżeli umiecie

zamieszać zupę w garnku, to umiecie

zrobić ten chleb. A zatem do dzieła:

Składniki:

  • 150 gramów siemienia lnianego nie prażonego (ma złoty kolor)
  • 150 gramów siemienia lnianego prażonego (jest ciemno brązowe)
  • 50 gramów nasion dyni
  • 50 gramów nasion słonecznika
  • 50 gramów sezamu
  • 50 gramów orzechów
  • 2 łyżeczki kminku lub kozieradki (w zależności od upodobań)
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 jajka
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego

Wszystkie sypkie składniki wsypać do miski, wymieszać.

Dodać jajka i olej, znowu wymieszać dokładnie.

IMG_4525.JPG         IMG_4528.JPG      

Foremkę (ja użyłam małej keksówki, o wymiarach 11 cm na 20 cm) wysmarować dokładnie olejem.

Wyłożyć do niej masę. Piec w 180 stopniach około 45 minut.

IMG_4530.JPG

Wyjmować z foremki po wystudzeniu.

Moja rada:

Nie wiem, czy zauważyliście, że nasion w przepisie jest 0,5 kilograma. Proporcje, które podałam są przykładowe. Ważna jest finalna ilość.

Jeśli  więc  macie więcej słonecznika lub tylko prażone siemię lniane, czy inne orzechy, to nie ma problemu, eksperymentujcie ze smakami.

Powodzenia!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *