Zapiekany camembert z paluszkami grissini

IMG_4516.JPG    IMG_4512.JPG

 

Prościej się nie da.

Jeżeli macie mało czasu, zamiast domowych grissini, możecie ją zaserwować ze świeżą bagietką.

Ulubiona przystawka moich dzieci.

Składniki:

  • ser camembert (1 na dwie a nawet trzy osoby całkowicie wystarczy)
  • czerwona wędzona papryka w proszku (może też być chilli, lub słodka)
  • żaroodporna kokilka ;-)

Ser wkładamy do nasmarowanej oliwą kokilki, nacinamy na krzyż, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni około 10-15 minut.

Po wyjęciu z piekarnika rozkładamy skórkę na zewnątrz naczynia, posypujemy papryką.

Podajemy z grissini, które  ja robię z tego przepisu:

http://www.kwestiasmaku.com/dania_dla_dwojga/party/grissini/przepis.html

lub tak, jak już pisałam, z dobrym świeżym pieczywem.

Przystawkę podajemy kładąc ją na środku stołu i integrujemy się z gośćmi, zajadając ze smakiem.

Print Friendly

  1. #1 by Ardnaskela Bk on Grudzień 5, 2014 - 12:28 pm

    Jako że mam fioła na punkcie sera camembert- ten przepis wypróbowałam jako pierwszy i bingo! Świetna przekąska! U nas do białego wina i zagryzana oliwkami- pyyycha!

  2. #2 by amofiori on Grudzień 25, 2014 - 4:07 pm

    Wyprobowalismy i ze smakiem zjedlismy! A jak sie rodzina zintegrowala! Polecam!

Dodaj komentarz