Zupa krem z dyni

Zapiekany camembert z paluszkami grissini
1 grudnia, 2014
Pana Cotta
2 grudnia, 2014

IMG_4539.JPG

Uwielbiam ją.

Zawsze, kiedy postanawiam, że tym razem zrobię inną, robi mi się smutno i na stole ląduje kolejny raz zupa z tego przepisu.

Mam nadzieję, że i Wam też zasmakuje.

Składniki:

  • około 1 kilograma dyni
  • 2 średnie marchewki
  • pół pietruszki
  • biała cześć pora około 5 cm
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, 2 szczypty szafranu
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 50 gramów pestek z dyni

Dynię obieramy, pozbawiamy środka z pestkami ( pestki można wysuszyć).

Kroimy na niewielkie kawałki, wkładamy do dużego garnka.

Dorzucamy pozostałe warzywa (umyte i obrane).

Zalewamy wodą, do wysokości 2/3 warzyw (zamiast wody można wykorzystać rosół, jeżeli takowy macie).

Dusimy,  aż warzywa będą miękkie.

Miksujemy, przecieramy przez sito ( dzięki temu będzie bardziej kremowa).

Ponownie stawiamy na gazie, dodajemy szafran i mleko kokosowe, mieszamy dokładnie.

Zagotowujemy.

Pestki z dyni prażymy na suchej patelni, aż zaczną pękać.

Zupę podajemy posypaną pestkami dyni.

Na zdjęciu z paluszkiem grissini (posypanymi czarnym sezamem i solą) z przepisu poniżej :

http://www.kwestiasmaku.com/dania_dla_dwojga/party/grissini/przepis.html

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *