Uwielbiam ją.
Zawsze, kiedy postanawiam, że tym razem zrobię inną, robi mi się smutno i na stole ląduje kolejny raz zupa z tego przepisu.
Mam nadzieję, że i Wam też zasmakuje.
Składniki:
Dynię obieramy, pozbawiamy środka z pestkami ( pestki można wysuszyć).
Kroimy na niewielkie kawałki, wkładamy do dużego garnka.
Dorzucamy pozostałe warzywa (umyte i obrane).
Zalewamy wodą, do wysokości 2/3 warzyw (zamiast wody można wykorzystać rosół, jeżeli takowy macie).
Dusimy, aż warzywa będą miękkie.
Miksujemy, przecieramy przez sito ( dzięki temu będzie bardziej kremowa).
Ponownie stawiamy na gazie, dodajemy szafran i mleko kokosowe, mieszamy dokładnie.
Zagotowujemy.
Pestki z dyni prażymy na suchej patelni, aż zaczną pękać.
Zupę podajemy posypaną pestkami dyni.
Na zdjęciu z paluszkiem grissini (posypanymi czarnym sezamem i solą) z przepisu poniżej :
http://www.kwestiasmaku.com/dania_dla_dwojga/party/grissini/przepis.html