Krem z buraków

Rosół
2 lutego, 2015
Pancakes po mojemu
11 lutego, 2015

IMG_5245.JPG

Pychota, mówię Wam!

Niecodzienne i zaskakujące połączenie smaków, tu sprawdziło się doskonale!

Bardzo proste i efektowne danie.

  • 6 średnich buraków
  • kawałek korzenia pietruszki
  • kawałek korzenia selera
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • puszka mleka kokosowego
  • łyżka oleju lub masła
  • sól pieprz do smaku
  • sok z cytryny do smaku

Warzywa obrać i pokroić na niewielkie kawałki, włożyć do garnka i zalać zimną wodą tak, aby ta przykryła warzywa. Tylko nie przesadzajcie, to ma być krem.

Do duszenia dodać olej, sól i pieprz. Gotować około pół godzinny, aż buraki będą miękkie. Przestudzić i bardzo dokładnie zmiksować.

Można przetrzeć przez sito , wtedy zupa będzie delikatniejsza. Następnie przelać z powrotem do garnka, dodać mleko kokosowe, pogrzać, doprawić do smaku solą i pieprzem, a na końcu  dodać sok  cytryny.

Świetnie sprawdziło się też (w wersji dla męża) dodanie odrobiny posiekanego chili.

Podawać z uprażonymi pestkami słonecznika, dyni lub orzechami.

Wiem, że połączenie smaków wydaje się nieprawdopodobne, ale smakuje nieziemsko. Spróbujcie koniecznie!

IMG_5246.JPG

1 Comment

  1. Monia pisze:

    Fantastyczny nieoczywisty smak, który robi wrażenie na wszystkich. Bardzo polecam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *