Pychota, mówię Wam!
Niecodzienne i zaskakujące połączenie smaków, tu sprawdziło się doskonale!
Bardzo proste i efektowne danie.
Warzywa obrać i pokroić na niewielkie kawałki, włożyć do garnka i zalać zimną wodą tak, aby ta przykryła warzywa. Tylko nie przesadzajcie, to ma być krem.
Do duszenia dodać olej, sól i pieprz. Gotować około pół godzinny, aż buraki będą miękkie. Przestudzić i bardzo dokładnie zmiksować.
Można przetrzeć przez sito , wtedy zupa będzie delikatniejsza. Następnie przelać z powrotem do garnka, dodać mleko kokosowe, pogrzać, doprawić do smaku solą i pieprzem, a na końcu dodać sok cytryny.
Świetnie sprawdziło się też (w wersji dla męża) dodanie odrobiny posiekanego chili.
Podawać z uprażonymi pestkami słonecznika, dyni lub orzechami.
Wiem, że połączenie smaków wydaje się nieprawdopodobne, ale smakuje nieziemsko. Spróbujcie koniecznie!
1 Comment
Fantastyczny nieoczywisty smak, który robi wrażenie na wszystkich. Bardzo polecam