Bułki pszenno- żytnie

Bombery z ciasta pizzowego
22 lutego, 2016
Kaszanka z gruszką Kick
22 sierpnia, 2016

bd355828-3475-4afb-ab15-dbb90682d5ca

  • 7 g  drożdży suchych ( 1 opakowanie)
  • 250 g mąki pszennej (dowolnego typu)
  • 250 gram mąki żytniej żurkowej
  • 300 mil letniej wody
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka kminku lub innej lubianej przyprawy
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • do posmarowania: 1 jajko roztrzepane z łyżką wody
  • do posypania: mak, kozieradka, sól w płatkach, orzechy włoskie, pestki słonecznika

Wszystkie suche składniki wsypujemy do miski (ja używam robota kuchennego z końcówką hak).

Mieszamy, dodajemy wodę i mało. Wyrabiamy intensywnie około 5 minut w robocie, około 10 minut ręcznie, aby powstało gładkie i elastycznie ciasto.

Odstawiamy na przynajmniej godzinę do wyrośnięcia.

Z ciasta formujemy około 10-14 małych bułeczek. Odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 1,5 godziny.

Smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy dowolnymi dodatkami.

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do około 200 stopni między 10 a 15 minut.

 

Smacznego

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *