To bardzo efektowny chlebek imprezowy.
Po pierwsze ładnie wygląda, po drugie robi się go szybko.
I ma jeszcze jedną zaletę ! Możecie przygotować go wcześniej i upiec tuż przed przyjściem gości.
Cały dom będzie pachniał na ich powitanie ciepłym chlebem. Podoba się ? To zaczynamy!
Składniki:
To jest przepis bazowy, zawsze można dodać do niego ulubione dodatki smakowe typu kminek lub ziarna słonecznika…
Mąkę wsypujemy do misy malaksera, używamy końcówki hak do wyrabiania ciasta.
Dodajemy suche dodatki. Mieszamy kilka sekund, następnie wlewamy wodę partiami , a na końcu oliwę.
Wyrabiamy około 5 minut, aż ciasto będzie elastyczne, a gdy naciśniemy je palcem, będzie wracało na miejsce.
Następnie wylewamy odrobinę oliwy na dłonie (ciasto nam się do nich nie przyklei) i wyjmujemy je na wysypaną mąką stolnicę.
Warto je wyrobić rękami jeszcze chwilę, a następnie rozwałkować na kształt brytfanki, w której będzie się piekło.
Najłatwiej wykorzystać największe blaszki mieszczące się w naszym piekarniku i będące na jego wyposażeniu.
Blachę oliwimy, wykładamy na nią nasze ciasto i nacinamy nożem wzdłuż, a następnie pod katem po trzy nacięcia z każdej strony
tak, aby kształtem przypominało gałązkę laurową. Ciasto przykrywamy ściereczką i pozwalamy mu wyrosnąć przez około
godzinę w ciepłym miejscu. Możemy ten proces przyspieszyć do 20 min, nastawiając piekarnik na 30 stopni i wkładając do niego
blaszkę.
Gdy ciasto nam wyrośnie trzeba rozszerzyć nacięcia, żeby nie straciło swojego kształtu.Nagrzewamy piekarnik do temperatury
180 stopni, wkładamy do niego niewielkie żaroodporne naczynie z wodą (dzięki temu chlebek będzie miał chrupiącą skórkę ).
Do rozgrzanego piekarnika wstawiamy chleb.
Pieczemy około 40 – 50 minut, piekarnik ustawiony na pieczenie góra, dół.