Zapiekany camembert z paluszkami grissini

Chleb z nasion
28 listopada, 2014
Zupa krem z dyni
1 grudnia, 2014

IMG_4516.JPG    IMG_4512.JPG

 

Prościej się nie da.

Jeżeli macie mało czasu, zamiast domowych grissini, możecie ją zaserwować ze świeżą bagietką.

Ulubiona przystawka moich dzieci.

Składniki:

  • ser camembert (1 na dwie a nawet trzy osoby całkowicie wystarczy)
  • czerwona wędzona papryka w proszku (może też być chilli, lub słodka)
  • żaroodporna kokilka 😉

Ser wkładamy do nasmarowanej oliwą kokilki, nacinamy na krzyż, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni około 10-15 minut.

Po wyjęciu z piekarnika rozkładamy skórkę na zewnątrz naczynia, posypujemy papryką.

Podajemy z grissini, które  ja robię z tego przepisu:

http://www.kwestiasmaku.com/dania_dla_dwojga/party/grissini/przepis.html

lub tak, jak już pisałam, z dobrym świeżym pieczywem.

Przystawkę podajemy kładąc ją na środku stołu i integrujemy się z gośćmi, zajadając ze smakiem.

2 Comments

  1. Ardnaskela Bk pisze:

    Jako że mam fioła na punkcie sera camembert- ten przepis wypróbowałam jako pierwszy i bingo! Świetna przekąska! U nas do białego wina i zagryzana oliwkami- pyyycha!

  2. amofiori pisze:

    Wyprobowalismy i ze smakiem zjedlismy! A jak sie rodzina zintegrowala! Polecam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *