Składniki:
Na lane ciasto:
Cebulę z czosnkiem siekamy, podsmażamy na oliwie.
Po chwili dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię.
Odrobinę solimy i po chwili zalewamy wodą (około 1 cm ponad warzywa).
Dodajemy dokładnie umyty szczaw.
Dusimy warzywa, aż będą miękkie.
Miksujemy całość (ja dodatkowo zawsze jeszcze przecieram przez sito. Dzięki temu zupa będzie miała aksamitną konsystencję).
Stawiamy z powrotem na gazie.
Przygotowujemy lane ciasto: http://jarzynkanawidelcu.pl/2015/10/lane-ciasto-2/
Jajko wbijamy do kubka i dodajemy około 2 łyżki mąki.
Mieszamy widelcem, aż uzyskamy gładkie ciasto o konsystencji gęstej śmietany.
Pamiętajcie, że ilość mąki zależy od wielkości jajka. Jeżeli ciasto jest za gęste zawsze możemy „je uratować” dodając odrobinę wody.
Na koniec, dodajemy szczyptę kozieradki i soli.
Do gotującej się zupy wlewamy niewielkim strumieniem lane ciasto.
Mieszamy, a następnie gotujemy około minuty.
Zupę podajemy z łyżką kwaśniej śmietany lub z pokruszonym ulubionym serem (ja podałam z gorgonzolą)
Smacznego.