Zupa krem cukiniowo-szczawiowy.

IMG_6792

Składniki:

  • 3 średnie cukinie (ja użyłam żółtych)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • dwie garści szczawiu
  • sól pieprz do smaku
  • do podania łyżka kwaśnej śmietany lub kilka kostek gorgonzoli

Na lane ciasto:

  • jajko
  • mąka
  • szczypta kozieradki

Cebulę z czosnkiem siekamy, podsmażamy na oliwie.

Po chwili dodajemy pokrojoną w  kostkę cukinię.

Odrobinę solimy i po chwili zalewamy wodą  (około 1 cm ponad warzywa).

Dodajemy dokładnie umyty szczaw.

Dusimy warzywa, aż będą miękkie.

Miksujemy całość (ja dodatkowo zawsze jeszcze przecieram przez sito. Dzięki temu zupa będzie miała aksamitną konsystencję).

Stawiamy z powrotem na gazie.

 

Przygotowujemy lane ciasto:       http://jarzynkanawidelcu.pl/2015/10/lane-ciasto-2/

Jajko wbijamy do kubka i dodajemy około 2  łyżki mąki.

Mieszamy widelcem, aż uzyskamy gładkie ciasto o konsystencji gęstej śmietany.

Pamiętajcie, że ilość mąki zależy od wielkości jajka. Jeżeli ciasto jest za gęste zawsze możemy „je uratować” dodając odrobinę wody.

Na koniec, dodajemy szczyptę kozieradki i soli.

Do gotującej się zupy wlewamy niewielkim strumieniem lane ciasto.

Mieszamy, a następnie gotujemy około minuty.

Zupę podajemy z łyżką kwaśniej śmietany lub z pokruszonym ulubionym serem (ja podałam z gorgonzolą)

Smacznego.

 

 

Print Friendly

,

  1. Leave a Comment

Dodaj komentarz